تولید ملی افتخار ملی
در راستای واگذاری وظایف دولت به بخش خصوصی و بر اساس تبصره ۴۱ قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، به در خواست جمع کثیری از تولید کنندگان و حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت، خانه های صنعت استانی در سراسر کشور تأسیس شدند.
در قانون برنامه دوم توسعه، دولت موظف شده بود به منظور جلب مشارکت بیشتر بخش های خصوصی و تعاونی امور عمومی و خدمات اجتماعی، تولید، اشتغال، تجارت، تحقیقات و نگهداری و بهره برداری از تأسیسات زیر بنایی و عمومی، با رعایت اصل ۴۴ قانون اساسی و مصالح عمومی، فعالیت های بخش های دولتی را به بخش های خصوصی و تعاونی واگذار کند و برای فعال تر شدن این بخش ها تدابیر و اقداماتی از قبیل اصلاح مقررات، ارائه تسهیلات بانکی، تکمیل سرمایه گذاری و امور زیربنایی، توسعه و تسهیل ارتباطات و همچنین ترویج تشکل ها و ساختار های صنعتی، تحقیقاتی و پیمانکاری اتخاذ نماید.
پس از تصویب قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، برابر مفاد مندرج در تبصره ۴۱ این قانون، مقدمات ایجاد تشکل های تخصصی حوزه صنعت فراهم آمد که وزارت صنایع وقت طی دستورالعمل شماره ۴۰۱۲ تاریخ ۱۴/۱/۱۳۷۵ به استناد همین قانون اقدامات اولیه جهت ایجاد تشکل های صنعتی و تبیین وظایف آن ها و نحوه ارتباط با وزارت صنایع را آغاز نمود.
در تاریخ ۱۲/۱۰/۱۳۷۷ شورای عالی اداری به منظور کاهش وظایف تصدی دولت، ترویج و حمایت از تشکل های تخصصی صنعتی و مشارکت عامه مردم در تصدی امور قابل واگذاری و ایجاد رقابت سالم، مصوبه ای به شماره ۱۶۶۸۰/۱۲/۱ مبنی بر چگونگی ایجاد انجمن های تخصصی صنایع همگن و خانه های صنعت استانی صادر نمود.
به منظور ترتیبات اجرایی مصوبه ذکر شده اخیر، آیین نامه اجرایی ۱۵۴۷/۲۰۱۵/۱۷۰۹۲ به تاریخ ۹/۴/۱۳۷۸ کمیسیون امور زیر بنایی و صنعت و محیط زیست هیأت دولت مبنی بر انجام همین اهداف تصویب و صادر گردید. برابر مفاد مصوبه شورای عالی اداری و آیین نامه اجرایی مربوطه، مراحل ایجاد انجمن های تخصصی ـ همگن از سال ۱۳۸۷ در گروه های مختلف صنعتی در سطح استان ها با استقبال قابل توجه مدیران واحدهای صنعتی آغاز و این تشکل ها شروع به شکل گیری نمودند و در پی آن برابر مقررات جاری، خانه های صنعت استانی به عنوان انجمن انجمن ها از تجمع و هم افزایی انجمن های صنعتی استانی قوام یافتند. پس از ادغام و تشکیل وزارتخانه صنایع و معادن، مقدمات تشکیل انجمن های معدن و صنایع معدنی نیز ایجاد و با افزوده شدن این انجمن ها، خانه های صنعت به خانه های صنعت و معدن تغییر نام یافته و از هم افزایی آن ها در سال ۱۳۸۰ مقدمات ایجاد شبکه خانه های صنعت و معدن ایران فراهم آمد که پس از برگزاری همایش اعلام موجودیت در تاریخ ۲۵/۱۱/۱۳۸۰ در اصفهان، انتخابات اولین دوره هیأت مؤسس و هیأت مدیره آن در اردیبهشت ماه ۱۳۸۱ در اهواز برگزار شد که این تشکل و خانه های استانی نیز طی مراسم نهمین جشنواره تولید ملی- افتخار ملی در بهمن ماه سال ۱۳۹۰ به ” خانه صنعت، معدن و تجارت “ تغییر نام دادند.
خانه های صنعت، معدن و تجارت به عنوان یکی از امور اساسنامه ای خود به منظور بررسی تخصصی توانمندی ها و مشکلات واحدهای تولیدی و ارایه راهکارهای لازم برای حل مشکلات پیش رو، از تأسیس انجمن های صنایع همگن تخصصی حمایت می کنند. تأسیس انجمن های همگن تخصصی می تواند علاوه بر ایجاد مشارکت جدی واحدهای تولیدی در سیاست های کلان مرتبط با این حوزه در قالب خانه های صنعت و معدن و تجارت، زمینه را برای بررسی مشکلات بخشی به صورت فراگیر و کاملا تخصصی فراهم نماید.
این تشکل برای انجام همین اهداف و به منظور ایجاد ارتباط نزدیک بین خانه صنعت، معدن و تجارت استان ها با مقامات کشوری و قوای مقننه، مجریه و قضائیه و پیگیری مطالبات و انتظارات واحدهای تولیدی در سطح کلان، توسعه فضای کسب و کار، ایجاد بستر مناسب برای فعالیت های تولیدی و حضور در بازارهای داخلی و خارجی و… تاکنون اقدامات ارزنده و مؤثر فراوانی را به انجام رسانده است.
به طور کلی اهداف این تشکل عبارتند از: ایجاد هم افزایی، همکاری و هماهنگ کردن فعالیت های خانه های صنعت، معدن و تجارت در استان ها و کشور و به طور متمرکز در کلیه سطوح به طوری که موضوع و اهداف فعالیت آن به شرح ذیل می باشد:
الف: کلیات
اهم آنچه خانه های صنعت، معدن و تجارت تا به حال موفق به انجام آن شده اند؟